LINECKÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ s pistáciovými oříšky
Potřebné ingredience
Ingredience na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 175 g másla, 100 g jemného krystalového cukru,1 celé vejce, 1 žloutek, sůl. Ostatní ingredience: 2 velké, nebo 3 středně velké broskve, meruňkový džem, 1 PL nasekaných pistáciových oříšků, trochu nasekané bílé a tmavé čokolády (nemusí být).
Postup přípravy
Připravíme linecké těsto a ještě měkké ho rozprostřeme na pečící papír a vložíme do nízké dortové formy o průměru 24 cm.
Okraje můžeme ozdobně vytvarovat.
Formu s těstem vložíme na hodinku do ledničky, potřebujeme, aby těsto dostatečně ztuhlo a zachovalo si tvar budoucího koláče, který jsme mu, když bylo ještě měkké, dali i s okrajem.
Pevné těsto ve formě musí rovněž udržet i šťavnaté krájené broskve.
Potom dno potřeme dobrou meruňkovou marmeládou a po celém obvodu naskládáme plátky oloupaných broskviček.
Střed ozdobíme pistáciovými oříšky a pokud máme, tak i nasekanou bílou a tmavou čokoládu, pečeme asi 30 minut při teplotě 180 st. C.
Koláč je třeba nechat vychládnout a zaležet, protože těsto neobsahuje kypřící prášek a čerstvě upečený je ještě křupavý. Ale za krátký čas díky džemu a ovoci krásně změkne a pak je velmi dobrý.
Dobré pochutnání.
Těsto ve formě necháme dobře vychladit, aby udrželo svůj koláčový tvar pod tíhou mnoha broskvových řezů. Střed ozdobíme oříšky i sekanou čokoládou.
Za půl hodinky je koláček upečený a krásně voní.
Po vychladnutí moučník vložíme na talíř, ale je ještě potřeba počkat, aby ovocem i džemem dostatečně zvláčněl.
Potom koláč pocukrujeme, zejména po okrajích.
Na fotografii je vidět pěkný detailní řez moučníkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé